• Ipsos

Dobré chutnání a bez odmlouvání!

Aktualizace: říj 7

V květnu 2020, tedy po skončení nouzového stavu, jsme se zeptali Čechů na to jak a co jedí, abychom zjistili, jak se jako země stravujeme a zda a jak se do českého stravování propisují trendy poslední doby.

Stravování je téma, které v poslední době rezonuje všemi médii. Food blogeři patří spolu s fashion, beauty a lifestyle blogery mezi silné influencery, kuchařky se velmi často řadí mezi bestsellery, vznikají nové restaurace, diety, v obchodních řetězcích se objevují nové sekce potravin, které šly do nedávna sehnat pouze ve specializovaných obchodech.

Jak se tyto změny promítají do stravování Čechů?


Panenkou, steakem nebo řízkem Čecha neurazíš


V Evropě patříme mezi národy, které konzumují maso téměř nejvíce. Ve stravě 90 % Čechů totiž převládá právě konzumace masa a masných výrobků. Podobných čísel pak dosahují už jen Maďaři a Srbové. Naopak o poznání méně maso konzumují Němci (69 %), Francouzi (71 %) a například Švédi (72 %).


Mezigenerační rozdíly v konzumaci masa sice jsou, nicméně ve skrze nejsou zásadní. Zatímco v generací Baby Boomers a Generaci Y konzumuje pravidelně maso okolo 90 %, Generace X ho konzumuje dokonce ještě více (92 %), u Generace Z je podíl „masožroutů“ sice o něco nižší, ovšem nikterak významně (87 %).


Konzumaci masa omezuje v České republice pouhých 10 % populace. Z toho 4 % tvoří tzv. Flexitariáni (ti, kdo maso konzumují pouze příležitostně), 3 % tvoří Vegetariáni (nekonzumují maso vůbec, ale pravidelně konzumují živočišné produkty). Veganů, tedy těch, kdo ze své stravy vylučují jakékoliv produkty živočišného původu, je u nás pouhé 1 %, a méně než 0,5 % je v naší populaci tzv. Pescatariánů (z masa konzumují pouze ryby). Mezi těmi, kdo omezují nebo případně vylučují konzumaci masa, najdeme nejčastěji mladé lidi do 35 let.


Stravujeme se zdravě? Zas tak moc ne…


Pouze 38 % populace se dle svých slov stravuje dle zásad zdravé výživy. To jsou méně než 4 lidi z 10. Ženy obvykle patří mezi ty, kdo se snaží na zdravou stravu dbát více.

Zdravě se tedy svých slov spíše nestravujeme, neznamená to však, že bychom se rádi nesnažili jíst lépe. 16 % Čechů plánuje snížit konzumaci masných výrobků a naopak posílit konzumaci ryb (29 %) a luštěnin (22 %). To vše je však pouze deklarativní, zda tak opravdu uděláme, je teď trochu ve hvězdách.


Jsme spíše milovníci tradičních jídel nebo rádi experimentujeme?


Nejvíce v české populaci najdeme strávníků, pro které je důležitá chuť jídla a kteří rádi mlsají (20 %) a tzv. racionálních jedlíků, pro které je jídlo pouze prostředek pro zahnání hladu (17 %). Racionálními jedlíky jsou velmi často pováleční Baby Boomers, spolu s Generací X, a také těch, kdo preferují tradiční česká jídla. Generace Y miluje mlsání a v jídle jim jde zejména o chuť, stejně jako Generaci Z, kteří si navíc rádi dopřejí něco extra.


Co Čech to masožrout,… jíme vůbec něco jiného?


Ačkoliv konzumaci masa omezuje, případně vylučuje pouze 10 % populace, více než ¼ populace by do budoucna ráda zvýšila konzumaci rostlinných alternativ na úkor živočišných produktů. Růst nabídky těchto variant je viditelný jak v obchodech (64 %), tak v restauracích (41 %), nicméně jedním z hlavních důvodů, proč se ¾ populace do těchto alternativ příliš neženou, je zejména to, že jim nechutnají (53 %), a fakt, že rostlinné alternativy často nepovažují za zdravější variantu k masu a živočišným výrobkům. (41 %).


Chcete se o stravování Čechů dozvědět ještě více? Zajímá Vás, jak se stravují zákazníci Vaší značky? Kompletní studii a dodatečné analýzy na téma stravování Čechů si můžete objednat zde.

Informace o výzkumu:

Výzkum byl realizován v květnu 2020 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18-65 let (podle věku, pohlaví, kraje, velikosti místa bydliště a vzdělání). Celkem se ho zúčastnilo 1015 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz.

Barbora Šafaříková

68 zobrazení

©2019 by Ipsosknow.